Prořezávání zoubečků

Naše malá robátka již tasí bílé perličky a mnohokrát je to provázeno bolestmi, pláčem a průjmem.
Ajajaj a co teď ?
U našich dvou synů jsme to přešli bez povšimnutí, ale třetí klučík nám dal zabrat. První den pláče jsem si říkala-ubožátko, co mu je? Asi ho bolí bříško, když má to kakací období. Však další den pláče a neustálého tulení jsem si pomyslela, podívám se mu na zoubek. No jasněěě, opuchlé dásničky. I když jsem tím pláčem byla totálně vyčerpaná, musela jsem nějak pomoci oběma.


Do 20-30 ml makového rostlinného oleje jsem přidala 2 kapky EO heřmánku římského,1 kapku EO gerania a 1 kapku levandule.
Makový olej má krásně utišující účinek na psychiku.
Ěterický olej z heřmánku římského totéž a pomáhá odhánět bolest, hladí dušinku.
Levandule je skvělé analgetikum i tišič rozbouřené mysli a geranium krásně zapracovalo s hysterickým pláčem.
Některé děti dávají přednost mandarince místo geránia a jestliže nemáte heřmánek římský, použijte heřmánek modrý, neboli pravý.
Olejíček jsem vtírala za ouška a kolem nich, na tvářičku, plosky nohou, nárty a srdeční oblasti. Do 15 minut jako kdyby někdo mávnul kouzelným proutkem a bylo po urputném pláči. Leon se začal smát a hrát si. Nakonec u mne přitulen usnul a já s ním.
Další den, když měl opět plačtivou, stačilo říct- namažem voňavej olejíček a hned přikývl hlavičkou a nastavil mi svou tvářičku. Účinek opět skvělý a my mohli prožít den bez pláče.
Co se týká průjmu, skvělým pomocníkem nám budiž éterický olej Pomeranč sladký. Je skvělý na veškeré zažívací problémy. V mnoha přípravcích najdete na utišení bříška anýz nebo fenykl. Těm bych se u úplných mrňousků raději vyhnula a místo toho se doporučuje jemnější éteráček z kopru. Já ho však nemohu používat, jelikož mne po něm ihned rozbolí hlava a vyvolá mi to vzpomínky na koprovku ve školní jídelně- uaaaa.
Malým drobečkům můžeme šetrněji pomoci slabounkým výluhem z majoránky, který krásně tiší křeče. Podáváme na lžičce a u větších dětí dáváme do jakéhokoliv pítka. Jestli se u děcek objeví zadečkové opruzeniny, ošetřujeme hydroláty z heřmánku římského, levandule, růže. Buď samostatně, či můžete mezi sebou mixovat.


Tento příspěvek neslouží jako univerzální rada, ale nástin, jak můžeme pomoci od bolesti nejen při prořezávání zoubků.

.